Forum ślubne www.mlodejparze.com (ślub i wesele)
Aktualności: Witamy na Forum ślubnym serwisu www.mlodejparze.com.
Zapraszamy do czynnego korzystania z forum jak również częstego odwiedzania naszego serwisu.

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Sierpień 01, 2010, 03:16:03

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Wtopilem z fotografem slubnym - ku przestrodze pokoleniom - moje wnioski  (Przeczytany 3204 razy)
emil
początkujący
*

« : Październik 09, 2008, 09:55:18 »

1. Nie daj sie nabrac na autoreklame wysylana mailem.
2. Nie daj sie nabrac pieknym opowiesciom czego to fotograf nie robi, ile to juz lat pracuje w zawodzie i jakim to nie jest odjechanym i wzietym fotografem.
3. Odwiedz osobiscie studio fotograficzne, agencje w której pracuje, mimo iz Pan byl laskaw przyjechac do Ciebie do domu aby Cie nie fatygowac, mowi gdzie pracuje i ujel Cie swa uczciwoscia.
4. Nie ufaj zdjeciom pokazywanym na stronie www i tym które pokazuje Ci na papierze - najlepiej umow sie na sesje próbna w terenie - chocby na 20 zdjec - zaplac za nia i od jej wyników uzaleznij podpisanie dalszej umowy!
5. Nie ufaj, ze bedzie dobrze nawet gdy wykonanie sesji próbnej masz zapisane we wlasciwej umowie - umowe wlasciwa spisz dopiero jak zobaczysz zdjecia z sesji próbnej i będą Ci się podobały - inaczej sesji próbnej nie będziesz miał nigdy, lub będziesz niezadowolony z właściwej sesji ślubnej.
6. Nie podpisuj umowy podstawionej przez fotografa - wpisz do niej wszystko co Ci przyjdzie na mysl - kazdy pojedynczy, najmniejszy szczegól!
7. Zapisz w umowie, ze to fotograf bedzie sie z toba kontaktowal, a nie Ty - inaczej bedziesz go scigal w nieskonczonosc.
8. Zapisz w umowie kiedy chcesz miec wykonane zdjecia - orientacyjna data, o jakiej porze dnia, i w jakim miejscu - inaczej bedzie was zwodzil z sesja plenerowa, pojedziecie w koncu na jego stale miejsca i to wy bedziecie sie do niego dostosowywac, a nie odwrotnie.
9. Zapisz w umowie na kiedy zdjecia maja byc gotowe i ile ma byc zdjec z kazdego planu (dom, kosciól, wesele, plener) - zapisz ze nie maja sie powtarzac - inaczej dostaniesz w paczce wiele identycznych ujec.
10. Podziekuj fotografowi który oferuje wybieranie zdjec sposród gotowych wywolanych i wlozonych juz do albumu - w ten sposób fotograf maskuje swoje bledy - podsuwa wam pomieszane, dublujace sie zdjecia, niektóre sa nieudane, maja zle ujecia, kadrowanie, fatalne kolory. Tego nie zauwazycie wybierajec zdjecia przy fotografie w przeciagu 1-2 godzin. Jest na to stanowczo za malo czasu. Najlepiej zapisz w umowie, ze bedziesz chcial wybrac zdjecia z plyty sposród wszystkich które zrobil, lub wybierzesz gotowe ale potrzebujesz na to kilka dni.
11. Nie zgadzaj sie na "okazyjny" zakup wszystkich wywolanych, gotowych zdjec które wam podlozy - pózniej na spokojnie zauwazycie, ze kupiliscie np. ponad 300, a tylko 100 do czegoś sie nadaje - cala reszta to marna przecietnosc.
12. Zapisz w umowie jakie zdjecia niezaakceptujesz - np. zle kadrowanie, brzydkie tlo, zamkniete oczy, bledy wywolywania - inaczej dostaniesz to wszystko w pakiecie.
13. Zapisz w umowie warunki reklamacji - rekompensate za niewykonanie uslug wg umowy.
14. Uzgodnijcie jaki dostaniecie album i pózniej dokladnie go sprawdzcie. Powiedzcie fotografowi aby nie wkladal zdjec do albumu - bo i tak je stamtad samemu wyciagniecie.
15. Zapisz w umowie ile zdjec bedzie na plycie i w jakiej rozdzielczosci - zdziwisz sie, gdy na plycie dostaniesz tylko te zdjecia które wybrales, a w dodatku w bardzo niskiej rozdzielczosci - zadnej odbitki juz z nich samemu nie zrobisz i bedziesz skazany na zaklad tego samego fotografa.
16. Egzekwuj z precyzja aptekarza wszystko to co fotograf Ci naobiecywal - miej to spisane w umowie - inaczej z waszej ustnej umowy dostaniesz 10%.
17. Ustal jakim sprzetem beda robione zdjecia i jaka technika.
wanka
początkujący
*

« Odpowiedz #1 : Listopad 21, 2008, 09:16:50 »

18. Zawiadom przed sesją CBA, CBŚ,ABW, Prokuraturę,ONZ,PKO BP i PKP ! Wtedy będzie w czasie sesji miła, fantastyczna atmosfera ! Ja miałam ślub we wrześniu, plener dwa dni po ślubie a po czterech dniach komplet super zdjęć. Gdy podpisywałam umowę po prostu rozmawialiśmy, ustalaliśmy szczegóły, spieraliśmy się. Nasz fotograf przekonywał nas do swoich wizji, my do naszych. Było miło i wtedy, i w czasie sesji i po. Bo chyba nie o to chodzi by wszystkich podejrzewać o złą wolę i oszustwa prawda? A.
ma-linka
wtajemniczony
**

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 09, 2009, 09:28:12 »

Dzięki za dobre rady!! To niestety tak jest, że nie można ufać ludziom. Wszystko należy sprawdzić, bo to nie zdjęcia do paszportu, że można zawsze zrobić nowe!!! Należy wszystko uzgodnić no i zobaczyć jakieś zdjęcia tego fotografa, bo nawet jeżeli jest dobry to i tak można być nie zadowolonym, bo jak ogólnie wiadomi gusta są różne!!  Grin
Ja chcę się swoimi zdjęciami pochwalić później na własnej stronce ze ślubu, więc lepiej żebym była zadowolona  Cheesy Znalazłam fajny portal gdzie można założyć własną stronkę www.galeria-wesele.pl
« Ostatnia zmiana: Maj 07, 2009, 01:33:56 wysłane przez ma-linka » Zapisane

Beata27
wtajemniczony
**

« Odpowiedz #3 : Maj 28, 2009, 10:05:45 »

Nas na szczęście ten stres omija. :)Mój ojciec jest fotografem - amatorem, robi piękne zdjęcia, nawet w młodości  jakieś konkursy wygrywał chociaż z zawodu jest fizykiem i wszystkiego sam się nauczył :)Chociaż na tym zaoszczędzimy Smiley
klaudia79
początkujący
*

« Odpowiedz #4 : Lipiec 09, 2009, 12:39:47 »

na szczęście mi się taka przygoda nie przydarzy- mam sprawdzonego fotografa śłubnego, ktory powoli staje się naszym rodzinnym:) fotografował ślub mojej siostry, kuzynki, przyjaciółki, mój też będzie i mogę go szczerze polecic - www.wed.com.pl Smiley
carla
początkujący
*

« Odpowiedz #5 : Lipiec 22, 2009, 07:22:41 »

hmm ok mogę wiele wnioskować z twojej listy ale nadal nie wiem co dokładnie ci się przydażyło
Inezzz
wtajemniczony
**

« Odpowiedz #6 : Lipiec 23, 2009, 04:41:29 »

Może nie jest istotne, co się dokładnie przytrafiło...ważne są te rady! Choć przyznam...że sama jestem fotografem, to po tej ilości rad, jestem głęboko w szoku. Można się domyśleć co i jak...ale..trzeba mieć niezły tupet, by takie jaja odstawiać! No i tu jest pies pogrzebany...bo ja robię zdjęcia znajomym na weselach, ale mnie nie będzie miał kto zrobić. Trzeba poszukać wśród znajomych po fachu, kto by mógł. Niewiarę w zdjęcia i strony internetowe rozumiem, jednak martwią mnie Twoje przeżycia związane z tym co piszesz odnośnie konkretnych dni, pory roku, że to On ma się kontaktować, a nie my, i cała ta reszta.. Świat stanął na głowie.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.10 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC

ślub | wesele | zaproszenia ślubne | zaproszenia | prezenty |

Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS! Dilber MC Theme by HarzeM